Slow Food Västnyland drar igång med stort närmatsprojekt

I början av juni drar Slow Food Västnylands tvååriga projekt “Ät din väg till en hållbar landsbygd” igång. Under år 2021 och 2022 ordnar Slow Food Västnyland tillsammans med flera samarbetspartner olika kulinariska evenemang med fokus på innovativ och hållbar närmat i Västnyland. Evenemangen består av workshops, webbinarier, tastings och soaréer runtom i Västnyland – både online, på restauranger, gårdar, i kök, i skogen eller ute till sjöss.

Under år 2021 utforskar vi bland annat 100-procentig närmatsfilosofi och innovativa svampodlingsmetoder i hemmen. Vi njuter av matsvinnssoaré, hållbar köttkonsumtion och tastings. Vi tar även ett djupdyk i surdegens värld och bekantar oss med flera lokala producenter och närmatsaktörer.

Det första evenemanget går av stapeln onsdagen den 9 juni med närmatskvällen “98,7-procent närmat” på restaurang YLP! i Ekenäs. Evenemanget ordnas tillsammans med YLP!:s Nick Victorzon och Daniela Andersson. Daniela Andersson är aktuell med kokboken Tack för maten mamma, som i år tilldelats priset för bästa nordiska kokbok av Gourmand World Cookbook Awards. Under kvällen får vi njuta av middag på 98,7-procent lokala råvaror tillredd av Nick Victorzon i äkta YLP!-anda. Vi får också höra både Nick och Danielas tankar kring närmat och deras ”närmatsfilosofi”. Evenemanget har endast 20 platser som bokas enligt först-till-kvarn-principen. Notera även att vi erbjuder 25% rabatt för Slow Food Västnyland-medlemmar, och att man kan bli medlem i föreningen även under evenemanget.

Anmälningen till “98,7-procent närmat” drar igång fredagen den 14 maj via vår facebooksida och här på webbplatsen. Information om årets andra evenemang publiceras inom kort.