ät din väg till en hållbar landsbygd

- kulinariska evenemang med fokus på innovativ närmat

Ät din väg till en hållbar landsbygd med oss

Under år 2021, 2022 och 2023 ordnar Slow Food Västnyland tillsammans med flera samarbetspartner olika kulinariska evenemang med fokus på innovativ och hållbar närmat i Västnyland. Evenemangen består av workshops, webinarier, tastings och soaréer runtom i Västnyland – både online, på restauranger, gårdar, i kök, i skogen eller ute till sjöss.

Under år 2021 utforskar vi bland annat innovativa svampodlingsmetoder i hemmen och 100-procentig närmatsfilosofi. Vi njuter av matsvinnssoaré, hållbar köttkonsumtion och tastings. Vi tar även ett djupdyk i surdegens värld och bekantar oss med flera lokala producenter och närmatsaktörer. På grund av det osäkra pandemiläget under merparten av 2021, har flera av ovan nämnda evenemang flyttats framåt till år 2022. 

Välkommen med på kulinariska evenemang för en hållbar och levande landsbygd!

KOMMANDE evenemang

SUrdegswebnarium
med eliisa kuusela
14 september

På kvällen den 14 september hoppas jag vi ses över skärmen. Då kommer Eliisa Kuusela, finlands främsta föreläsare och författare då det kommer till surdegsbakning, att sticka hål på 12 olika myter om surdegsbakning. 
Eliisa fungerar som lärare för både hobby- och yrkesbagare och har gett ut ett flertal faktaböcker. Hon är även aktiv på surdegsvänners forum på sociala medier. 
Deltagande i kursen är gratis men anmäl dig gärna senast 12 september så att vi kan skicka en länk till evenemanget. För att anmäla dig kan du enkelt skicka iväg ett mejl till verksamhetsledare@slowfoodvastnyland.org
Kursen går på svenska
 
 

Matsvinnssoaré på Kansjerf Kulturgård

16 September

Den 16 september ordnar Kansjerf Kulturgård tillsammans med Slow Food Västnyland en unik dining-upplevelse tillagad på ultralokala svinnprodukter.

De fyra hållbara och innovativa rätterna består av matsvinnsprodukter från alla olika delar av livsmedelskedjan och kommer enbart från aktörer och hushåll i Bromarv. 

 

Under kvällen öppnar vi upp temat matsvinn ur flera olika perspektiv och diskuterar lösningar för en hållbarare matkultur tillsammans samt framtidsförutsättningarna för att minska på matsvinnet på lokal nivå.

 

Matsvinnssoarén är en del av Slow Food Västnylands projekt “Ät din väg till en hållbar landsbygd”. Syftet med projektet är att sprida information och skapa medvetenhet kring hållbarhetsfrågor i vårt livsmedelssystem.

 

Vänligen notera att evenemanget endast har 16 platser som bokas enligt först-till-kvarn-principen. Kontakta verksamhetsledare@slowfoodvastnyland.org för att delta i kvällen. 

Priset för middagen är 55€ (45€ för medlemmar)

 

https://www.facebook.com/events/638007894350363/

SMÅSKALIG SVAMPODLING
I DANSKARBY
24 september

Följ med och lär dig om svampodlingsmetoder och delta i att laga en fantastisk middag med god svamp!

Vi träffas 11.00 och börjar dagen med en kurs med kaffe. HelSieni håller en introduktion om svampars biologi och hur man odlar svamp för eget bruk hemma. Vi deltar sedan i en workshop i hur man gör och tar hand om ett odlingskit. Varje person som deltar i kursen får ta hem ett kit för att sedan fortsätta projektet även efter kursen. Vi avslutar dagen med en middag som vi lagar tillsammans. Vi jobbar tillsammans, har det roligt och äter förstås massa god mat!

Kursen går av stapeln 24 september 11.00-15.00. 

Priset för kursen är 95€, där ett odlingkit ingår.

Vänligen notera att kursen går på engelska, men vi på pratar även svenska och finska och kan hjälpa ifall det behövs!

Anmäl dig genom att fylla i formuläret nedan eller kontakta Emilia Eriksson på verksamhetsledare@slowfoodvastnyland.org eller 0405965489

ANMÄL DIG HÄR

Kursen ordnas tillsammans med Danskarby och HelSieni

SMAKA PÅ VÄSTNYLAND - BUSSTUR
8 oktober

Mer info kommer senare

NOSE-TO-tail middag
på calliola
15 oktober

Den 15 oktober ses vi på vackra Calliola i Snappertuna.
Anmäl dig genom att kontakta Emilia Eriksson på verksamhetsledare@slowfoodvastnyland.org eller 0405965489

 

Kursen ordnas tillsammans med Viltgården och Calliola