vad är
slow food?

Slow Food International

Slow Food är en ideell, världsomspännande organisation, som grundades år 1989. Idén föddes då en internationell hamburgerkedja 1986 öppnade sina dörrar i Roms historiska centrum. Organisationen växte snabbt och lockade medlemmar bland de människor som brydde sig om hurdan mat de åt, varifrån den kom och hur den var producerad. Slow Food finns idag i 153 länder, har mer än 100 000 medlemmar och över 1 000 Convivia (Convivium = på latin ”leva tillsammans”. Den benämningen används inom Slow Food för en lokalförening).

Slow Foods hörnstenar:

GOD:
Mat som smakar gott.

REN:
Mat som är producerad på ett sätt som tar hänsyn till miljön.

RÄTTVIS:
Mat som ger varje människa, som arbetar med att producera maten, en rimlig kompensation för utfört arbete.

Slow Food Västnyland

Slow Food Västnyland r.f. grundades 2009 och arbetar för att främja och stödja den västnyländska matkulturen. Vi vill att maten som vi äter ska vara God, Ren och Rättvis, samtidigt som vi vill förbättra de lokala småproducenternas och mathantverkarnas förutsättningar att idka sin verksamhet. Vi vill också öka människors intresse och förståelse för mat, varifrån den kommer och hur våra mat- och konsumtionsvanor påverkar omvärlden.

På tio år har Slow Food Västnyland r.f. hunnit bli en betydande aktör i olika matsammanhang, både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Genom nätverkande och samarbete med olika aktörer har vi kontinuerligt byggt upp en allt större kunskapsbank och ett kontaktnät som regionen har stor nytta av. Vi tänker globalt men jobbar huvudsakligen lokalt, i Västnyland.

Föreningen är tvåspråkig och dess verksamhetsområde är kommunerna Hangö, Raseborg, Lojo, Ingå, Sjundeå, Kyrkslätt, Esbo, Grankulla, Vichtis och Högfors.