ät din väg till en hållbar landsbygd

- kulinariska evenemang med fokus på innovativ närmat

Ät din väg till en hållbar landsbygd med oss

Under år 2021, 2022 och 2023 ordnar Slow Food Västnyland tillsammans med flera samarbetspartner olika kulinariska evenemang med fokus på innovativ och hållbar närmat i Västnyland. Evenemangen består av workshops, webinarier, tastings och soaréer runtom i Västnyland – både online, på restauranger, gårdar, i kök, i skogen eller ute till sjöss.

Vi utforskar bland annat innovativa svampodlingsmetoder i hemmen och 100-procentig närmatsfilosofi. Vi njuter av matsvinnssoaré, hållbar köttkonsumtion och tastings. Vi tar även ett djupdyk i surdegens värld och bekantar oss med flera lokala producenter och närmatsaktörer.

Projektet finansieras av understöd samt deltagaravgifter, till stor del som en del av programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland med finansiering av EU och staten.

Välkommen med på kulinariska evenemang för en hållbar och levande landsbygd!

TIDIGARE evenemang

SURDEGSWEBINARIUM
MED ELIISA KUUSELA

14 September

På kvällen den 14 september hoppas jag vi ses över skärmen. Då kommer Eliisa Kuusela, finlands främsta föreläsare och författare då det kommer till surdegsbakning, att sticka hål på 12 olika myter om surdegsbakning. 
Eliisa fungerar som lärare för både hobby- och yrkesbagare och har gett ut ett flertal faktaböcker. Hon är även aktiv på surdegsvänners forum på sociala medier. 
Deltagande i kursen är gratis men anmäl dig gärna senast 12 september så att vi kan skicka en länk till evenemanget. För att anmäla dig kan du enkelt skicka iväg ett mejl till verksamhetsledare@slowfoodvastnyland.org
Kursen går på svenska
 
 

Matsvinnssoaré på Kansjerf Kulturgård

16 September

Den 16 september ordnar Kansjerf Kulturgård tillsammans med Slow Food Västnyland en unik dining-upplevelse tillagad på ultralokala svinnprodukter.

De fyra hållbara och innovativa rätterna består av matsvinnsprodukter från alla olika delar av livsmedelskedjan och kommer enbart från aktörer och hushåll i Bromarv. 

 

Under kvällen öppnar vi upp temat matsvinn ur flera olika perspektiv och diskuterar lösningar för en hållbarare matkultur tillsammans samt framtidsförutsättningarna för att minska på matsvinnet på lokal nivå.

 

Matsvinnssoarén är en del av Slow Food Västnylands projekt “Ät din väg till en hållbar landsbygd”. Syftet med projektet är att sprida information och skapa medvetenhet kring hållbarhetsfrågor i vårt livsmedelssystem.

 

Vänligen notera att evenemanget endast har 16 platser som bokas enligt först-till-kvarn-principen. Kontakta verksamhetsledare@slowfoodvastnyland.org för att delta i kvällen. 

 

https://www.facebook.com/events/638007894350363/

Tule mukaan tutustumaan piensienenviljelymen etelmiin ja osallistumaan upean illallisen valmistamiseen helhullisilla sienillä!

Kokoonnumme klo. 11.00 ja aloitamme päivän kahvilla ja workshopilla. HelSienllä on esittely sienten biologiaan ja sienien kasvattamiseen omaan käyttöön kotona. Tämän jälkeen osallistumme työpajaan, jossa käsitellään kasvatuspakkauksen valmistusta ja hoitoa. Jokainen kurssille osallistuva saa viedä kotiin paketin jatkaaseen projektia myös kurssin jälkeen.

Päätämme pävän illalliseen jonka valmistamme yhdessä. Työskentelemme yhdessä, pidämme hauskaa ja tetysti syödään paljon hyvää ruokaa!
Kurssi pidetään 24.9, klo. 11.00-15.00

Kurssin hinta on 95€, ja sisältää grow kitin.

Huomioithan että kurssi on englanninkielinen, mutta puhumme myös suomea ja ruotsia joten autamme tarvittaessa!

Ilmoittaudu google formsilla tai ottamalla yhteyttä Emilia Erikssonin kanssa, verksamhetsledare@slowfoodvastnyland.org tai 0405965489

ILMOITTAUDU TÄÄLTÄ


Kurssi jäjestetään yhdessä Danskarbyn ja HelSienin kanssa.

SMAKA PÅ VÄSTNYLAND - BUSSTUR
8 oktober

Mer info kommer senare

NOSE-TO-tail middag
på calliola
15 oktober

Mer info kommer senare