Gunilla Nordblad är född på landet, där odling, fiske och jakt i alla tider varit en naturlig del av vardagen och viltköttet en viktig del på bordet. Hon var med på jakt redan som barn.
“Det blir många fina minnen! Minns då jag som barn var med pappa i skogen och lyssnade på hans hundar då de hade ståndskall på älg, och vi ålade över ett berg för att sen ligga uppe på berget och titta på hunden och älgen. Och det känns nog lika roligt idag att ha med sina egna barn!”
Gunilla ser det också som en ära att själv kunna skaffa mat åt familjen.
“Jag som den enda kvinnan i vårt jaktlag och som har en man som är ivrig jägare, tänkte att nog ska jag kunna själv också, säger hon med ett skratt.”
“Så jag beslöt mig för att ensam gå på “kytt”. Jag lämnade barnen hos mamma, tog min bössa och gick ut i skogen och hade turen att få ett rådjur med mig hem! Det var nog ett helt projekt att ensam få släpat hem djuret, och när jag fick det till vårt slaktskjul så ringde jag faktiskt pappa. Han fick lova att inte säga något, bara finnas där som stöd medan jag tog ur djuret.”
Gunilla Nordblad bedriver också hotellverksamhet på Westerby Gård, som är hennes hemgård. Det att maten som serveras där kommer från näromgivningen är viktigt för henne.
“Kunderna i dag är nog jättemedvetna och intresserade av matens ursprung, och det kommer säkert ännu mera fram när de kommer till en sån här plats mitt i naturen på landet. Och jag som företagare vill ju vara stolt över den mat jag serverar och stå för den.”
Och, som Gunilla berättade tidigare är nu hennes egna barn med på jakterna, liksom hon var med sin far.
“För mig är det viktigt att lära barnen varifrån maten kommer. Att vi människor är en del av naturen, att det är helt naturligt att jaga, fiska, samla och odla. Idag tycker jag att människan är rätt avfjärmad från naturen. Men förhoppningsvis sker här en förändring så småningom till det bättre!”
Hur ser då Gunilla på jaktens betydelse i Finland i dag?
“Jakten är viktig både för den sociala delen, gemenskapen i jaktlaget, och för viltvården, för att reducera stammarna till lämpliga storlekar. På samma sätt som med naturen överlag så ser man här att allt fler människor känner ett engagemang och ett ansvar. Likaså ökar intresset för viltköttet som är ekologiskt och etiskt och gott! Vi har ordnat skyttekurser för kvinnor och de har varit jättepopulära! Här ser man helt klart att allt fler blir intresserade!”
Men trots att det finns ett ökande intresse för viltkött bland konsumenterna, så är det inte så lätt att få ut köttet till försäljning. Många jägare och deras släkt och vänner har frysarna fulla, samtidigt som vanliga konsumenter förgäves frågar efter viltkött i butiken. Westerby Gård håller också för tillfället på med byråkratin kring att få sitt slaktskjul anmält för småskalig försäljning direkt till konsumenter.
“Jag tror att det viktigaste skulle vara att få klara enkla riktlinjer och direktiv på vad som krävs av slaktskjulen, samt jägarna, för att man ska kunna sälja kött. Just nu känns det ganska invecklat och arbetsdrygt med alla lagar och paragrafer och formkrav som ska fyllas för att köttet ska godkännas. Dessutom innebär jakten i dag så mycket arbete så jägarna behöver få skälig ersättning för sitt arbete. I klartext, så måste konsumenten vara villig att betala. Men tack och lov finns det i dag fina projekt som jobbar med just detta!”
Mera om frågor kring viltkött kan du läsa till exempel här
https://www.novia.fi/valmaendeavvilt/sv/allmant
Text: Pia Abrahamsson, styrelsemedlem i Slow Food Västnyland