Slow Food Festival i Fiskars lyfter vikten av biodiversitet

Temat på årets festival i Fiskars är bättre jord, bättre mat

I år arrangeras Slow Food Festival av föreningen Slow Food Västnyland för trettonde gången, och för fjärde gången är platsen Tröskhuset i Fiskars. Festivalen går av stapeln den 5 och 6 oktober, klockan 10–16. Slow Food Västnyland är en del av internationella organisationen Slow Food, som arbetar för god, ren och rättvist producerad mat, världen över. 

På festivalen kan man fylla på skafferiet med grönsaker, honung, kött, kombucha, fermenterade råvaror, sylter, safter, glögg, karameller, maränger och bröd. Man kan också avnjuta lunch eller en tidig middag från någon av restaurangerna och food trucksen på plats. Med på festivalen är utställare som odlar och/eller förädlar råvaror och matprodukter i Nyland eller Egentliga Finland. Bland återkommande försäljare kan man träffa bland andra Raseborgs Fermenteri, Queen Kombucha, Lill-Breds, Rilax gård, Bovikin luomutila, Mats träd och gård och Bakgården. Alla utställare på festivalen finns listade på webbsidan slowfoodvastnyland.org. 

Syftet med Slow Food Festival har ända sedan starten varit att skapa en plattform för producenter och konsumenter att mötas, säger Slow Food Västnylands ordförande Diana Nyberg Lindholm:

– Vi vill skapa mötesplatser för människor att prata om mat och utbyta erfarenheter och kunskap. För att kunna göra bra val som gynnar klimatet och hela världen är det viktigt att man diskuterar och lär av varandra. Många kommer till festivalen för att träffas och umgås, och går hem med goda matvaror. Ett av målen för den internationella Slow Food-rörelsen är att på gräsrotsnivå visa den mångfald av lokala matvaror som finns. 

Besökare kan också ta del av flera korta föreläsningar, bland annat Bättre jord, bättre mat med Nina Långstedt från Krämars gård, Mera smak och näring med kulturspannmål med Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare på Finlands svenska Marthaförbund, Smaker från förr – Historiska recept i urval med Yrsa Lindqvist från Svenska Litteratursällskapet i Finland, och Regenerativ akvakultur med projektet Cool Blue och Aktion Österbotten. 

Inträdet till festivalen är 2 euro. Parkeringsavgiften är 5 euro, i avgiften ingår ett inträde. Personer under 18 år deltar fritt. 

Mera information om festivalen finns här på webbsidan och föreningens sociala medie-kanaler: facebook.com/slowfoodvastnyland och instagram.com/slowfoodvastnyland.

För intervjuer inför Slow Food Festival:
Slow Food Västnylands ordförande Diana Nyberg Lindholm (på svenska): 050 0776 156
Slow Food Västnylands kassör Kristina Heikel (på finska): 050 0703 350
Intervjuer under festivalen:
Projektledare Slow Food Festival 2024, Karin Lindroos, festival@slowfoodvastnyland.org, 0400 477 035