Suuri Slow Food –festivaali Fiskarsissa

Järjestyksessä toiset Slow Food Västnylandin lähiruokamarkkinat järjestetään lauantaina ja sunnuntaina 1.-2. lokakuuta 2011 klo 10-16 Fiskarsin ruukkikylässä.  Osallistujina on lähiruoan tuottajia, ravintoloita sekä muita ruoan parissa työskenteviä toimijoita  kymmenestä läntisen Uudenmaan kunnasta.   Edellisvuotisen tapahtuman menestys – 7000 kävijää ja vilkas kaupanteko – on kannustanut järjestäjiä panostamaan tapahtumaan entistä mittavammin.  Slow Food Västnyland  -yhdistyksen puheenjohtaja Diana Lindholm odottaakin tapahtuman houkuttelevan paikalle vähintään 10.000 kävijää.
Lähiruokamarkkinat muodostavat v. 2011 Slow Food –festivaalin perusrungon.  Monet kalastajat, luomuviljelijät, lihantuottajat, lampaankasvattajat, ruoan pientuottajat sekä paikallisravintolat ovat ilmoittautuneet osallistujiksi, kertoo tuottajakoordinaattori Pontus Berglund.
Luvassa on paljon ruoanlaittoa,  maistiaisia ja oheistoimintoja.  Ohjelmasta löytyy  ”Salainen kokki” Mats-Eric Nilsson Ruotsista, ahvenanmaalainen kokki Michael Björklund joka julkistaa ensimmäisen keittokirjansa, sekä väittely- ja keskustelutapahtumia,  esim. lähiruokatuotantoa koskeva NSPn debatti.

Ruotsinkielisen Marthaförbundet-järjestön tiedottaja Karin Lindroos kertoo, että ruotsinkieliset martat jakavat uutta ruokakulttuurijulkaisuaan, jossa tehdään matkan halki ruotsinkielisen Suomen ja kerrotaan erilaisista ruoka-alan vaikuttajista.

Raaseporin kaupungin teemana on  ”Ruoka ja koulu”,  ja koululaiset osallistuvat tapahtumaan aktiivisesti, kertoo kaupunginjohtaja Mårten Johansson.
Tänäkin vuonna festivaalipaikalle tulee monia eläviä eläimiä.  Esim. täcktomilainen Havsgårdarin tila on luvannut esitellä pitkäkarvaisia ”hippilehmiään” eli ylämaankarjaa.  Myös Fiskarsin ruukin maita vuokraava MTKn entinen puheenjohtaja Michael Hornborg kasvattaa ylämaankarjaa.  Toinen ruukin maiden vuokraaja Peter Storsjö Nybyn kartanosta kasvatttaa Simmenthal-rotuisia vasikoita, jotka laiduntavat ruukinkylässä.

Slow Food on laajeneva kansainvälinen liike, jonka paikallisosastojen (ns. conviviumien) määrä kasvaa koko ajan.  Liike toteuttaa tarkoitustaan järjestämällä esitelmätilaisuuksia, maistiaisia  ja muita tapahtumia, jotka liittyvät hyvänmakuiseen, puhtaaseen ja reiluun ruokaan.   Conviviumeja on tällä hetkellä 153 maassa ja niissä toimii yli 100.000 jäsentä.
Kansainvälisellä tasolla Slow Food –liike edistää ekologista tuotantoa, paikallisten ja alueellisten ruokakulttuurien vaalimista sekä maaperää köyhdyttämättömän maanviljelyn kehittämistä.
Slow Food Västnyland perustettiin vuonna 2009 ja ensimmäinen mittava panostus paikallisen ruokakulttuurin suurtapahtumaan tehtiin viime syksynä Mangsin tilalla Inkoossa.  Tuolloin paikalliset ruoantuottajat ja kuluttajat kokoontuivat  ruokamarkkinoille, joiden otsikkona oli ”Smaka på Västnyland – Länsi-Uudenmaan Maistiaiset”.

Lisätietoja
Puheenjohtaja  Diana Lindholm 0500-776 156 diana@backers.fi
Lehdistö- ja ohjelmavastaava Bitte Westerlund 040-524 7743 bitte.westerlund@gmail.com Tuottajakoordinaattori Pontus Berglund 040 53 17 451 pontus@slowfoodvastnyland.org Festivaalikoordinaattori Tuula Kleiman 040-536 8133 tuula.kleiman@gmail.com

Lehdistötilaisuus Fiskarsissa

Slow Food Festival –lehdistötilaisuus pidetään  Fiskarsissa  30.9.2011 kl 12.00.