Michael Björklund osallistuu Slow Food-festivaaliin

Michael Björklund tuli varhain tunnetuksi antaumuksellisena, kelpo kokkina. Hän voitti Vuoden kokki-tittelin sekä Ruotsissa että Suomessa ja saavutti 5. sijan Bocuse d’Or- kokkikisassa. Hän on Suomen ruokalähettiläänä edistänyt Uuden pohjoismaisen ruoan tunnetuksi tulemista. Suurelle yleisölle Pohjoismaissa hän on tuttu tv-kasvo monesta suositusta ruokaohjelmasta, mm Strömsöstä. Kotona Ahvenanmaalla paikalliset ja tuhannet kesävieraat tuntevat hänet paikallisen pursiseuran, ÅSS Paviljongenin ja sen pubin kokkina ja ravintoloitsijana. Vuodenvaihteesta hän on Tjudö viinitilan omistaja, joka valmistaa mm Ålvados-merkkistä ahvenmaalaista calvadosia.

Ahvenanmaalta kotoisin oleva Björklund on 19-vuotaasta lähtien ollut tuttu henkilö Pohjoismaiden kokkikuvioissa. Nykyisin hän asuu perheineen Finströmissä Ahvenanmaalla ja haluaa edistää paikallisten ruokien, raaka-aineiden ja tuottajien tuntemusta. Hänen Länsi- Uudenmaan juurensa ovat perua Ritva-äidin puolelta Karjaalta.
Björklund saapuu Fiskarsiin yhdessä Kenneth Narsin kanssa esittelemään ensimmäistä kirjaansa. Kirjassaan Björklund tekee makumatkan Pohjolaan, läpi vuodenaikojen ja alueen raaka-aineiden. Liikumme Ahvenanmaan, Helsingin ja Göteborgin väliä ja tutustumme monen paikalliseen erikoisuuteen ja ihmisiin, jotka tuottavat meille hienoja raaka-aineita merestä, maasta ja metsästä. Saamme kokea ravustuksen varhain elokuisena aamuna, ja talvisen jänismetsästyksen tammikuussa Ahvenenmaalla. Käymme poimimassa korvasieniä kevätpäivänä Uudellamaalla ja kalastamme turskaa ja äyriäisiä Ruotsin länsirannikolla Bohuslänin saaristossa.
Tuoreet raaka-aineet korissaan Björklund jakaa suosituimmat ja rakastetuimmat ruokaohjeensa kanssanne. Ohjeet ovat helppoja kotikokinkin valmistaa ja innoittaa lukijoita itse etsimään lähiympäristön tarjoamista hienoista raaka-aineistamme kokeiltavaksi omassa keittiössä. Ruokaohjetarjonta kattaa sekä uudet kokeilut että varmat Björklundin klassikot. Mukana on mm samettinen äyriäiskeitto, silakkaa ja mustaleipää, hirvicarpaccio, Mikaelin voissa paistetut ahvenfileet sekä lihakääryleet kermakastikkeessa juuresten kanssa. Ja itsestään selvää on, että mukana ovat suosikkijälkiruoat kuten uuniraparperi vaniljan kera, lämmin suklaafondantti ja karamellisoitu, rapea omena- ja kaurahyve.
Kirjan on toimittanut ruokatoimittaja Kenneth Nars.