Investeringar, arbetsplatser, bostäder och evenemang i Fiskars Bruk

Pressmeddelande 10.1.2013

Investeringar, arbetsplatser, bostäder och evenemang i Fiskars Bruk

Fiskars gör betydande satsningar i Fiskars Bruk de närmaste åren. Det blir investeringar, arbetsplatser och evenemang. Målsättningen är att fördubbla antalet invånare och besökare.

Fiskars Bruk utvecklas

Den färska generalplanen möjliggör en ny utvecklingsfas i Fiskars Bruks historia. Upp till 140 nya egnahemshustomter kommer ut på marknaden. Av dessa är kring ett dussin redan utarrenderade eller sålda, och de första nya hemmen blir färdiga i år. Före slutet av året torde också ett nytt utrymme för ungdomsgård och konditionssal stå färdigt, liksom byföreningens nya bastu.  Senast nästa år står den efterlängtade servicebyggnaden på torget färdig. Där inryms kafé, en kiosk, infocenter och allmänna toaletter. Även andra betydande investeringar förbereds. Då de förverkligas bidrar de både till att öka Brukets dragkraft och till att skapa nya arbetsplatser lokalt.

80 sommarjobb

Arbetsplatser blir det redan i år – speciellt säsongsarbetsplatser. Under Fiskars Bruks rekryteringsdagar 9-10 februari lediganslås cirka 80 sommarjobb. Företag som verkar i Fiskars söker framför allt trädgårds-, restaurant-, hotell- och butikspersonal samt utställningsguider för sommaren 2013. Även nya permanenta arbetsplatser kommer att lediganslås i år.

Säsongen förlängs

”Fiskars Bruk är känt för sina vackra byggnader, för hantverk, konst och god mat. Besökarna har hittat sommar- och julsäsongen. Bruket är också mycket annat, och här är gott att vara alla årstider” påpekar Patrick von Essen som börjat som Fiskars fastighetschef förra hösten.  ”Svamputfärd i september, lägereld i oktober, paddlingsfärd i november och jakt i december – oförglömliga naturupplevelser allihopa.  På vårvintern lockar naturen till skidning och skridskoåkning före bastu och middag vid braselden. På våren är Bruket som vackrast. Cyklister, ryttare och fiskare har i Fiskars hittat sitt favoritställe året runt.”

Allt fler företag kommer till Fiskars för viktiga möten, seminarier och VIP-evenemang. Över 100 år gamla byggnader inredda med moderna mötesutrymmen och utsikt mot forsen inspirerar. Till Fiskars lockar också högklassig hotell- och restaurantservice samt möjligheter till mångsidiga aktiviteter inomhus oc utomhus.

För de uppskattningsvis 150 000 årliga turisterna utvecklas ständigt något nytt. Många har till exempel önskat ett förmånligare lunchalternativ. Här kommer en lösning troligen redan till sommaren. Också nya evenemang står på listan över önskemål. I år ordnas ett halvt dussin nya evenemang, och om några år skall det vara ett evenemang varje veckoslut.

Vinter- och vårevenemang

Första veckoslutet i februari ordnas ett nytt evenemang, Fyra Bröllop i Fiskars. I olika 1800-talsbyggnader inreds ett bröllop för varje årstid – dukning, dekorering, musik, gåvor, tjänster, smaker och dofter.

Följande veckoslut, 9-10.2 är det dags för Rekryteringsmässan, där de som söker sommarjobb kan bekanta sig med Bruket och dess arbetsgivare. Samtidigt kan man inspektera lediga bostäder, affärsutrymmen och tomter. Det blir också möjligt att besöka några hem i Fiskars

Under södra Finlands sportlovsvecka – vecka 8 – blir det program för barnfamiljer, både inomhus och utomhus. Uteliv, idrott, kultur, till och med lite magi i luften.

I mars blir det premiär för den nya Marsmarknaden, i april blir det Trädgårdsmarknad och i maj det redan etablerade evenemanget Puukkopäivät – Knivdagarna.

Sommar- och höstevenemang.

I juni ordnas Trämarknadsdagarna redan för fjärde gången. De klassiska Antikdagarna ordnas i juli och Smak av Jorden (Maan Maut) i augusti och i december. I september ordnas två viktiga evenemang; Fiskars Nature frilufts- och naturvecka samt Smaka på Västnyland (Slow Food Västnyland) som nu återvänder till Fiskars.

”Vi tror på framtiden och kommer även i fortsättningen satsa på att göra Fiskars ännu mer lockande för invånare, företagare och besökare. Vår målsättning är att fördubbla antalet invånare och besökare under de nästa tio åren” sammanfattar von Essen.

Ytterligare information: Fiskars Fastigheter, Fastighetsdirektör Patrick von Essen, telefon 040 137 9121.

www.fiskarsgroup.fi,  www.fiskarsvillage.fi,  www.kotifiskarsista.fi

Bildbank: http://fiskarsvillage.fi/sv/mediatek/bildbank

Fiskars är en ledande global leverantör av konsumentprodukter för hem, trädgård och uteliv. Koncernen har en stark portfölj av ansedda internationella varumärken, inklusive Fiskars, Iittala och Gerber. Fiskars grundades år 1649 och är Finlands äldsta företag. Koncernens aktier är föremål för handel på NASDAQ OMX Helsinki. Företaget hade i slutet av 2011 cirka 3 400 anställda i över 20 länder.  I Västnyland i Fiskars Bruk och Billnäs fabrik har Fiskars sammanlagt över 300 anställda.

Fiskars Fastigheter ansvarar för Fiskars Abp:s skogs-  och fastighetsegendom och vårdar Fiskars Bruk. Bruket har idag cirka 600 invånare. Bruket har verksamhet året runt, bland annat konferenscentrum Fiskars Forum, Fiskars shop, ett hotell, bed & breakfastställen, restauranger, kaféer, två matbutiker, möbelaffär, konstglasaffär, keramikverkstäder, chokladfabrik, ljusfabrik, guld- och silversmeder, en såg, snickeriverkstäder, presentaffärer, klädbutiker, glasblåseri, båtbyggeri, järnsmedja, pappersmakare, tvålfabrik och museum.

Fiskars har flera konst-, hantverks- och designutställningar per år. På sommaren har bruket även ett torgkafé, en kiosk och en trädgårdsaffär. Fiskars har en tennis- och badmintonhall, utetennisplaner, en sportplan samt en upplyst konditions / skidbana. I bruket verkar ett daghem, ett lågstadium och ett seniorhem. Bruket har ett synnerligen aktivt andelslag förkonstnärer, samt aktiva by-, fiske-, jakt-, Martha- och sportföreningar.