Närmatskocken Micke Björklund till Slow Food-festivalen i Fiskars

Kändiskocken, restauratören och närmatsaktivisten Micke Björklund deltar i Slow Food Västnylandsnärmatsmarknad i Fiskars 7-8  oktober. Ålandsbördige Björklund kommer att vara anträffbar på marknaden bägge dagarna, 7 och 8 oktober, tillsammans med kockutbildningen vid Axxell.

Kl 11 på söndag 8 oktober uppträder han i Ägräs Tap Room, i samma byggnad och talar om sin nya efterrättsbok Mickes söta. Kl 14 talar han på sin berömda finska om sin fiskkokbok, Mickes fisk som finns på svenska och finska.

Micke Björklund, som nyligen avslutade en fem dagars närmatsturné i Västnyland, säger att han och kockstuderande kommer att ge prov på hur professionella kockar och blivande kockar jobbar med bra råvaror. De svarar på frågor om närmat och kockutbildningen vid Axxell och demonstrerar vikten av att använda sig av färska råvaror av god kvalitet i all matlagning.

Axxell och Micke Björklund har inlett ett samarbete där målet är att utveckla kockutbildningen och öka studerandetillströmningen samt att lyfta matkulturen i Finland. Vid Axxell betonar man betydelsen av att kockstuderande är ute på fältet och blir inspirerade av erfarna kolleger och av närmatsintresserade besökare.

Michael Micke Björklund utsågs till Årets kock i Sverige 2000 och i Finland 1997. Han har medverkat i många TV-produktioner, bl a Mat så in i Norden, Strömsö och Skärgårdstugg, och är författare till ett flertal populära kokböcker.

Närmatsmarknaden Slow Food Festival ordnas i år i Gamla Knivfabriken i Fiskars bruk, i samma byggnad där även Antikdagarna och flera destillerier numera huserar.

Ett stort antal ekoodlare, köttproducenter, fårfarmare, fiskare, mathantverkare och restauranger har anmält intresse att medverka i festivalen.

Slow Food-rörelsen arbetar både nationellt och internationellt för att bevara lokala och regionala matkulturer och utveckla småskalig matproduktion.

 

Kontaktuppgifter:

Ordförande Diana Lindholm   diana@backers.fi

Press och program Bitte Westerlund   bitte.westerlund@gmail.com

Producentkoordinator Pontus Berglund   pontus@slowfoodvastnyland.org   040 53 17451